Afsluiting wegseizoen 2023

Net als in voorafgaande jaren werd op de eerste zondag van oktober de laatste wegrit van toerfietsseizoen 2023 verreden. Traditioneel is deze slotrit de Mien v.d. Wijstrit (ter nagedachtenis van onze jarenlange trouwe gastvrouw bij café de Postduif) en dus togen de diverse groepen gewoonte getrouw op pad voor een rit door het Brabantse, waar het ook deze morgen goed vertoeven was.
Groep 1 en 2 reden de Mien van de Wijsttocht van 100km met pauze bij de Brabantse Hoeve in Volkel,
Groep 3 reed als Mien van de Wijsttocht de snerttocht van 80km met als pauze de Heksenboom in Sint Anthonis,
Groep 4 had de korte Mien van de Wijsttocht van 65 km op het programma staan welke tevens pauze hield bij de Brabantse Hoeve.
Als afsluiting van dit wegseizoen werd er gezamenlijk een borreltje gedronken op weer een geslaagd wielerjaar.
Tevens was het ook de laatste tocht voor Louis die hiermee in stijl zijn wielerloopbaan bij Ons Verzet afsloot. (Mien van de Wijsttocht was namelijk ook zijn eerste tocht)

Lees Meer

Afsluiting wegseizoen 2022

Net als in voorafgaande jaren werd op de eerste zondag van oktober de laatste wegrit van toerfietsseizoen 2022 verreden. Traditioneel is deze slotrit de Mien v.d. Wijstrit (ter nagedachtenis van onze jarenlange trouwe gastvrouw bij café de Postduif) en dus togen de diverse groepen gewoonte getrouw op pad voor een verkorte rit door het Brabantse, waar het ook deze morgen goed vertoeven was.
Groep 2, 3 en 4 besloten om gezamenlijk de tocht Parijs is nog ver te rijden.

Bij terugkomst bij de Potter waren groep 1 en 5 al aanwezig, zodat we gezamenlijk het wegseizoen 2022 konden afsluiten.

In afwijking van andere jaren werd dit jaar geen jaarlijkse feestavond na het einde van het seizoen georganiseerd, maar is er gekozen om op zaterdagavond voor de Mien van de Wijsttocht een gezamenlijk etentje met een drankje te organiseren.
Dit viel in goede smaak bij de aanwezige leden met partners en zo werd toen dus tevens het plan gesmeed om met groep 2, 3 en 4 gezamenlijk het wegseizoen af te sluiten.

 

Lees Meer

Bert v.d. Bolt passeert de 100.000km


Op 07 maart 2021 bij de eerste tocht van het wielerseizoen 2021 van TWC Ons Verzet bereikte Bert van der Bolt een serieuze mijlpaal van 100.000 geregistreerde clubkilometers!
Tijdens de pauze, op een koude parkeerplaats nabij het café waar we normaliter pauze houden is Bert ontvangen door zijn fietsmaten. Die stonden allen gereed, uiteraard op ruime afstand, en hadden een mooi spandoek opgehangen. Toen Bert er aan kwam met zijn groepje was het een mooie verassing dat deze mijlpaal niet zomaar gepasseerd zou worden.

In 2020 zijn er aanmerkelijk minder club-kilometers gereden vanwege de corona-maatregelen, anders was het ongetwijfeld ergens medio 2020 al zover geweest.
Het heeft Bert 38 jaar gekost om deze kilometers bij elkaar te rijden.
Bert is al lid van Ons Verzet sinds 1974, maar pas in het 10e jaar zijn er van Bert kilometers geregistreerd. Voordien reed hij voornamelijk de volgwagen die toen heel gebruikelijk was.
In de periode 1983 tot heden zijn deze kilometers dus verzameld.
Als je de niet-clubkilometers aan trainingsritten en MTB-ritten in de winter mee zou tellen zal Bert toch kort bij de 200.000 km zitten.
Voorlopig is Bert de enige zijn die deze mijlpaal bereikt. Zijn voorsprong op de nummer twee in dit klassement is geen 15 seconden of zelfs 15 minuten, maar zeker 15 jaar! De opvolger staat nu op zo’n 74.000 km. Daar kan zelfs Theo Koomen geen spannende wedstrijd meer van maken!
Bert is namens de hele club gefeliciteerd met deze mijlpaal en kreeg een bloemstuk aangeboden waar een fietswiel en enkele lekke banden in verwerkt waren.

Lees Meer

Geniet samen van fietssport bij TWC Ons Verzet Schaijk

 Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl
SCHAIJK – De fietssport is enorm in opkomst. Ook in Schaijk en omstreken pakken velen de racefiets voor een mooi rondje door de natuur. Waarom zou je dan niet in clubverband gaan fietsen? “Mensen die voor het eerst met ons meerijden zijn altijd verrast”, beweert Roland Schouten, voorzitter van toerwielerclub Ons Verzet uit Schaijk. “We laten je weggetjes zien waar je nog nooit geweest bent.”

Ervaren clubleden kennen alle mooie routes in de streek en ver daarbuiten. Roland: “Een aantal leden maakt serieus werk van het samenstellen van de mooiste tochten. Dus al ken je de omgeving nog zo goed, als je voor het eerst met ons meerijdt is dat kans groot dat je verrast wordt.”

Mooiste plekjes
TWC Ons Verzet, opgericht in 1974, heeft 65 leden. De organisatiekracht is groot. De club houdt jaarlijks diverse toertochten, waarbij groepen fietsers met gepeilde routes langs de mooiste plekjes geleid worden. Begin juni staat de Maashorst Fiets Driedaagse op het programma. Met kerst en in februari zijn er mtb-tochten, waar 400 tot 600 deelnemers op afkomen. “Er fietsen veel mensen uit de buurt mee”, weet Roland, “maar ook mensen van verder weg, tot zelfs omgeving Utrecht, Groningen of Den Helder.”
Noord-Brabant staat steeds meer bekend als een echte fietsprovincie. “Hier in de buurt is de Maashorst een geliefde bestemming, net als Herperduin”, vertelt Roland. “Veel clubleden trainen hier in de winter op de mountain- of gravelbike. Het gros van de clubleden rijdt de rest van het jaar op de racefiets. We hebben vijf vaste groepen bij onze clubritten, waarbij afstanden en snelheden per groep verschillen. Nieuwe leden kunnen beginnen in een fietsgroep die bij hen past. Merk je dat je tijdens het seizoen sterker bent geworden? Dan stap je over naar een groep met een hogere gemiddelde snelheid.’

Buitenlandse toertocht
Favoriet bij Schouten is de jaarlijkse buitenlandse toertocht. De leden gaan dan naar bijvoorbeeld de Eiffel om daar een weekend lang mooie klimtochten te rijden. “Klimmen is mooi en inspannend, maar het afdalen is de beloning”, vindt Roland. “We fietsen ook wel eens richting Hariksee, Duitsland nabij Venlo. Niet over de geijkte wegen, maar over verrassende polderweggetjes. We rijden niet door het centrum van dorpen. Het gaat dus niet strak van kerktoren naar kerktoren, maar via een slingerende route van rustige wegen. En zonder gevaarlijke oversteken.”

Gezelligheid
Het samen trainen en verder komen is de toegevoegde waarde van het rijden in clubverband. “Het gaat niet om zo hard mogelijk fietsen, maar gezelligheid en onderling buurten zijn een grote plus”, vindt Roland. “Wel zo fijn als je tijdens het fietsen lucht overhoudt om te buurten. Naast de tochten organiseren we elk jaar een barbecue en een feestavond. De clubritten zijn op zondagochtend. Deze starten bij café De Potter in Schaijk. Het vertrek is om 8 uur. Wil je een keer meefietsen? Dan kun je je daar melden, of liever nog, neem vooraf even contact op met secretaris Robbie Verstegen via 06-81164475. Na afloop drinken we gezamenlijk nog iets.”

Lees Meer

‘Als mensen hun gezonde verstand gebruiken, kunnen we gewoon op het terras zitten’

 Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl
LANDERD – De leden van fietsclub Ons Verzet kunnen niet wachten tot hun clubhuis, De Potter in Schaijk, de deuren weer opent. Maandag 1 juni om 12 uur is het zover. Dan mag alle horeca weer open, ook de zaken in Landerd. De ondernemers zijn druk bezig om alles voor die tijd in orde te brengen. Dat je weer een bezoekje aan het terras mag brengen, betekent niet dat alles weer als vanouds is. Er zijn bepaalde afspraken waar iedereen zich aan moet houden, zoals de anderhalve meter afstand plus het verplichte controlegesprekje bij aankomst. “Als iedereen zijn gezond verstand gebruikt en normaal nadenkt dan kunnen we met z’n allen weer genieten”, stelt Horeca Landerd.

De horecazaken in Reek, Schaijk en Zeeland zijn heel blij dat ze weer open mogen. “Het is ook noodzakelijk”, zegt Theo Potjes, eigenaar van De Potter en voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Landerd. “De boodschap dat we moesten sluiten kwam tien weken geleden op een erg ongelukkig moment. We hebben het eten van onze gasten ingepakt en meegegeven, want we moesten halsoverkop de tent sluiten.”
Veel horecaondernemers hebben zich de afgelopen tien weken toegelegd op bezorg- en afhaalmaaltijden. “We moesten de boel draaiende houden”, zegt Rob Neijts van D’n Brouwer in Zeeland en tevens secretaris van KHN Landerd. “We merken dat het aantal bestellingen de laatste week afneemt. De reserveringen nemen juist toe.”

Versoepeling
De coronamaatregelen worden per 1 juni, tweede pinksterdag, verder versoepeld. Dat betekent dat horecagelegenheden weer dertig gasten in het pand mogen ontvangen. Reserveren is verplicht. Op het terras is geen maximum, zolang voldaan wordt aan bepaalde voorwaarden. Alleen als je uit hetzelfde huishouden komt mag je met drie of meer mensen aan een tafeltje zitten, anders maximaal twee personen. De onderlinge afstand tussen gasten aan verschillende tafeltjes moet minimaal anderhalve meter zijn. Verder moet je zitten. Staan mag niet.

Uitbreiding zitplaatsen buiten
Om zoveel mogelijk gasten kwijt te kunnen, willen horecazaken hun terras ruim opzetten. “Gelukkig werkt Landerd goed mee”, geeft Potjes aan. “Je ziet best wel wat verschillen tussen verschillende gemeenten. Vanaf het begin van de crisis heeft Landerd ons alle ruimte gegeven. Als KHN Landerd hebben we gezamenlijk een aanvraag ingediend voor alle horeca in Landerd, zodat niet iedereen los van elkaar naar het gemeentehuis hoefde. In dat plan had iedereen zijn eigen ideeën verwerkt. Sowieso hebben we afgelopen weken onderling meer contact gehad; met leden en niet-leden. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Dat is goed verlopen.”
De gemeente Landerd is volop in overleg met de lokale horeca om te bekijken waar terrassen kunnen uitbreiden. Daar waar het kan mogen de terrassen groter worden. “Bij ons komt er een mooie overkapping voor het pand”, vertelt Potjes. “De overzijde van de Pastoor van Winkelstraat mogen we gebruiken als uitbreiding van het terras. Verder komt er een flinke toiletwagen met volop gelegenheid om je hand te wassen en desinfecteren.” Ook D’n Brouwer breidt het terras uit naar de overkant van de straat, op de parkeerplaats van Kindcentrum De Morgenzon.

Controlegesprek
Gasten die binnen in het café willen zitten, in het restaurant willen eten of op het terras willen zitten, krijgen eerst een controlegesprek. “We checken iedereen bij aankomst”, legt Neijts uit. “Daar laten we mensen ook voor tekenen. Vervolgens begeleiden wij hen naar hun plaats. Het is dus niet de bedoeling dat je zomaar ergens gaat zitten. We zorgen ervoor dat je op meerdere punten je handen kunt wassen of ontsmetten.” Ook De Potter is voornemens een meldpunt te maken. Alle horecazaken in Landerd geven hun eigen invulling aan het beleid, waarbij ze zich dienen te houden aan de landelijke voorschriften.

Meewerkende gemeente
Een andere manier waarop de gemeente de lokale horeca tegemoet komt, is door van 1 maart tot 1 september geen precariobelasting te heffen. Dit is een belasting voor het gebruik van een terras. “Het is fantastisch te zien hoe ondernemers onderling samenwerken”, vindt wethouder Hans Vereijken. “Coronaproof en gastvrijheid hebben zij hoog in het vaandel staan. Samenwerken maakt sterker en dat willen wij als gemeente stimuleren.”
KHN Landerd is zeer te spreken over de meewerkende houding van de gemeente Landerd en Marnix Bakermans. “De burgemeester heeft zich vanaf het begin positief opgesteld”, licht Potjes toe. “Hij bood direct aan om mee te denken over initiatieven in openbaar gebied. Daar hebben we met de uitbreiding van onze terrassen dankbaar gebruik van gemaakt, maar het gaat nog verder dan dat. De gemeente staat ook open voor andere ideeën en plannen. Die steun van de gemeente is heel erg belangrijk voor de lokale horeca, maar ook voor de samenleving. We moeten het toch samen doen.”

Pinksteren
Tweede pinksterdag mag na tien weken eindelijk het slot weer van de deur. HKN Landerd verwacht weinig problemen. “Als mensen hun gezonde verstand gebruiken, kunnen we gewoon op het terras zitten”, denkt Neijts. “Dus thuisblijven als je jezelf niet goed voelt. Het zal de eerste dagen wel spannend zijn, zeker op het moment dat het terras vol dreigt te raken. Dat moeten we goed in de gaten houden, maar ook dat komt wel goed. De afgelopen periode dachten onze gasten al heel goed mee.” Theo sluit zich daar helemaal bij aan. “Heel veel waardering voor de acties die zijn opgezet om de horeca een warm hart toe dragen. Het is fijn dat de mensen meeleven. We krijgen veel leuke berichten. Dat doet ons goed. Die saamhorigheid ervaren wij als zeer prettig. Nu willen de mensen er weer eens uit en de horeca in Landerd heet hen graag welkom op het terras.”

TWC Ons Verzet is blij dat hun ‘clubhuis’ weer opengaat. Maandag 1 juni plannen ze hun clubritten zo dat ze alle fietsende leden die dag rond 12 uur bij De Potter arriveren om gezamenlijk een drankje te doen.

Lees Meer

Gravelen bij TWC Ons Verzet

Fietsen over gravel. Het is hot en happening.

De aanleiding.

Een jaar of acht geleden reden we met enkele leden een langere mountainbiketocht om een Bossebol te gaan eten bij de Sint Jan aan de Parade in den Bosch. We reden als groep bij elkaar en bleven zoveel mogelijk onverhard fietsen. Het parcours was daardoor wat minder technisch. De meeste leden vonden dit erg leuk en al gauw kwamen er meer langere tochten zoals naar de Heksenboom in Sint-Anthonis en een pittige tocht over de best begaanbare stukken van de vaste mountainbike route in Groesbeek met pauze bij het Zwaantje in Mook. Zo kwamen we op plaatsen in onze eigen omgeving die we nog niet kenden.

De fiets

Tot voor kort fietste de meeste van ons met een MTB fietsen of een 29-er. Maar er zijn meer soorten offroad fietsen. De cyclocross fiets en de gravel fiets winnen aan populariteit. Vooral de gravel fiets is hot op dit moment. Lange afstanden rijden door de natuur op zand, grindwegen, afgewisseld met wat singeltracks. Maar wat is nu het verschil tussen de cyclocrosser en de gravelfiets? Want ze lijken wel heel erg op elkaar.

De cyclocrosser.

De makers van de cyclocrosser geven meer aandacht aan snelheid dan aan comfort. Een cyclocrosser is vaak lichter omdat de wedstrijdrijders in het veldrijden vaak, met de fiets op hun schouder, moeten lopen over allerlei obstakels. Daarnaast hebben ze dunnere banden en de trapas bevindt zich vaak hoger dan bij een gravel fiets. Deze machines zijn net niet voor niets op hun best in de modder met kort bochtenwerk en technische klimmetjes. De cyclocross fiets is meer bestemd voor de kortere, intensieve rondjes van 1 tot 2 uur. Net als de MTB eigenlijk.

De gravelfiets.

Er verschijnen steeds mooiere en betere doordachte gravel fietsen op de markt. De gravel fiets is voornamelijk gemaakt voor comfort. Bijna alle merken die een gravelfiets op de markt brengen hebben nagedacht over comfort. Zo heeft de Trek bij de Checkpoint een extra flex in de staande zadelbuis met het isospeed-systeem; Specialized lost het op met elastomeren aan de bovenkant van de zadelpen en een beetje vering bij het balhoofd; Canyon gaat voor flex in de zadelpen en het bijzondere dubbeldeks stuur en ga zo maar door. Eigenlijk ontwikkelen bijna alle merken speciale onderdelen en features die erop gericht zijn ‘de scherpe randjes’ van de ruigere ondergrond eraf te halen. Comfort wordt ook gezocht in de geometrie waarbij de balhoofdhoek wat minder scherp is en waarin het frame en de wielbasis wat langer zijn. Dit geeft meer gang en stabiliteit. Ook de bredere banden zorgen voor vele comfortabele kilometers. De gravelfiets is een fiets die je kunt gebruiken voor woon- werkverkeer en waarmee je ook heel goed uit de voeten kunt op een (niet al te technisch) mountainbike parcours, zowel in de winter als in de zomer.

De routes

Aangewakkerd door het succes van de profwedstrijd Strade Bianche in Italië, lanceerde de wielerclub uit Mill enkele jaren geldeden de Brabantse Strade Bianche. De laatste tijd vind je op internet heel veel sites vinden waar je gravelroutes kunt downloaden en bij de NTFU worden steeds meer gravel evenementen voor de kalender aangemeld. Ook bij TWC Ons Verzet worden steeds meer leden besmet met het gravelvirus. We hebben het geluk dat we in een fijne gravel omgeving wonen en hebben inmiddels zoveel routes dat we de maanden november, december, januari en februari kunnen vullen met tochten. Deze tochten hebben we nu in een overzichtelijke separate gravel agenda gezet.

Van alle routes van TWC Ons Verzet zijn GPX bestanden beschikbaar.  De afstanden van de routes liggen tussen de 70 en 115 kilometer. We fietsen als groep en bij alle tochten is een koffiepauze ingelast. Dat is wel zo gezellig. Het tempo ligt gemiddeld op circa 22 á 24 kilometer per uur. Dus bij de meeste tochten zijn we voor 12 uur ’s-middags weer bij de Potter. We starten elke zondag net als bij de MTB tochten om half negen. Doe ook mee, gravelen is hot en happening.

 

Fietsgroeten van een doorgewinterde en zondoorstoofde fietser,

Wilco van de Schans.

Lees Meer

Zondag 8-4-2018

Deze week stond voor groep 1 en 2 de eigen Libertyroute van 115km op het programma.
Deze vlakke tocht met weinig wind nodigde uit om voortvarend van start te gaan en voortvarend te eindigen zodat ieder weer iets over twaalven terug was.

Groep 3 en 4 zijn de 75km tocht van TWC De Voorsprong gaan rijden.
Ook zij konden terug zien op een geslaagde rit.

Groep 5 ging deze keer richting Den Bossch om pauze te houden in Empel bij de lachende Vis.

De mountainbike groep had weer een trainingstocht voor dit weekend op het programma staan.

Lees Meer
Geplaatst op

Maandag 2-4-2018

Na vorige week de klimmetjes rond Groesbeek en randje Duitsland getest te hebben ging groep 1, 2 en 3 naar Siebengewald om nog meer klimwerk in Duitsland te verrichten.
Groep 1 en 2 gingen voor de 124km welke uiteindelijk 127km werd dit omdat de organisatie een nieuwe 2e pauzeplek had moeten inrichten. De route werd hierdoor wel mooi om om het Archeologisch park Xanten geleid zodat we deze van alle kanten konden bewonderen.
Groep 3 reed de tocht van 98km welke 1 pauze had in de buurt van Kalkar.
Groep 4 heeft een oude Lentetocht van stal gehaald en die in omgekeerde richting gereden. De pauze was dan ook weer eens een keer in Rijkevoort. Na ca 80km keerde men weer voldaan terug bij de potter.
Groep 5 ging na het goede voorbeeld van groep 1, 2, 3 en 4 van vorige week deze week naar Groesbeek. Zij maakte er een mooie tocht van 60km met de beklimming van de Wolfsberg en Stekkenberg en na de pauze de leuke afdaling van de stekkenberg naar het zweefvliegveld
De mountainbike groep had een trainingstocht voor dit weekend op het programma staan. 

Lees Meer

Zondag 25-3-2018

Afgelopen zondag konden de fietsen weer uit de ruststand.
Na de afgelasting van onze eigen Lentetocht was het deze zondag schitterend fietsweer.
Groep 1, 2 en 3 gingen ieder afzonderlijk voor een eerste klimtocht van 95km naar Groesbeek en omstreken.
Zoals gebruikelijk waren we daar niet alleen en konden we verschillende collega verenigingen onder weg begroeten.
Groep 4 had ook een ritje richting Groesbeek gepland. Zij hielden de afstand beperkt tot 75km.
Groep 5 ging de andere kant op richting Lith. De geplande en gehoopte pauzeplaats bleek echter op zondag niet meer open te zijn. Dit leverde voor menig deelnemer wel even een mineur stemming op.
De mountainbike groep naam deel aan de VETS toertocht vanuit Valkenswaard. Zij konden kiezen uit de afstanden 25, 35 of 45km.
Dus alle groepen konden zich weer naar behoren uitleven. 

Lees Meer

Zondag 14-1-2018

Zondagmorgen was het fris maar nog steeds geen echte winterse omstandigheden, geen  enkele reden dus om niet op de mountainbike te stappen.
Met de organisatie van de komende Fibberwaarietocht in het vooruitzicht was verkenning en inspectie van de routes aan de orde.
Ook dit jaar is het met de diverse boswerkzaamheden opnieuw puzzelen om een goed lopende route voor elkaar te krijgen en deze ook nog te onthouden.
Verdeeld in enkele groepen pakten de Ons Verzetters elk een deel van de route op in zowel de Reekse bossen, de Maashorst als Herperduin.
Een thuiswedstrijd dus eigenlijk maar wel eentje met het koppie erbij zodat we over drie weken weten over welke paden we onze deelnemers willen sturen.

Lees Meer

Start typing and press Enter to search