Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl
SCHAIJK – De fietssport is enorm in opkomst. Ook in Schaijk en omstreken pakken velen de racefiets voor een mooi rondje door de natuur. Waarom zou je dan niet in clubverband gaan fietsen? “Mensen die voor het eerst met ons meerijden zijn altijd verrast”, beweert Roland Schouten, voorzitter van toerwielerclub Ons Verzet uit Schaijk. “We laten je weggetjes zien waar je nog nooit geweest bent.”

Ervaren clubleden kennen alle mooie routes in de streek en ver daarbuiten. Roland: “Een aantal leden maakt serieus werk van het samenstellen van de mooiste tochten. Dus al ken je de omgeving nog zo goed, als je voor het eerst met ons meerijdt is dat kans groot dat je verrast wordt.”

Mooiste plekjes
TWC Ons Verzet, opgericht in 1974, heeft 65 leden. De organisatiekracht is groot. De club houdt jaarlijks diverse toertochten, waarbij groepen fietsers met gepeilde routes langs de mooiste plekjes geleid worden. Begin juni staat de Maashorst Fiets Driedaagse op het programma. Met kerst en in februari zijn er mtb-tochten, waar 400 tot 600 deelnemers op afkomen. “Er fietsen veel mensen uit de buurt mee”, weet Roland, “maar ook mensen van verder weg, tot zelfs omgeving Utrecht, Groningen of Den Helder.”
Noord-Brabant staat steeds meer bekend als een echte fietsprovincie. “Hier in de buurt is de Maashorst een geliefde bestemming, net als Herperduin”, vertelt Roland. “Veel clubleden trainen hier in de winter op de mountain- of gravelbike. Het gros van de clubleden rijdt de rest van het jaar op de racefiets. We hebben vijf vaste groepen bij onze clubritten, waarbij afstanden en snelheden per groep verschillen. Nieuwe leden kunnen beginnen in een fietsgroep die bij hen past. Merk je dat je tijdens het seizoen sterker bent geworden? Dan stap je over naar een groep met een hogere gemiddelde snelheid.’

Buitenlandse toertocht
Favoriet bij Schouten is de jaarlijkse buitenlandse toertocht. De leden gaan dan naar bijvoorbeeld de Eiffel om daar een weekend lang mooie klimtochten te rijden. “Klimmen is mooi en inspannend, maar het afdalen is de beloning”, vindt Roland. “We fietsen ook wel eens richting Hariksee, Duitsland nabij Venlo. Niet over de geijkte wegen, maar over verrassende polderweggetjes. We rijden niet door het centrum van dorpen. Het gaat dus niet strak van kerktoren naar kerktoren, maar via een slingerende route van rustige wegen. En zonder gevaarlijke oversteken.”

Gezelligheid
Het samen trainen en verder komen is de toegevoegde waarde van het rijden in clubverband. “Het gaat niet om zo hard mogelijk fietsen, maar gezelligheid en onderling buurten zijn een grote plus”, vindt Roland. “Wel zo fijn als je tijdens het fietsen lucht overhoudt om te buurten. Naast de tochten organiseren we elk jaar een barbecue en een feestavond. De clubritten zijn op zondagochtend. Deze starten bij café De Potter in Schaijk. Het vertrek is om 8 uur. Wil je een keer meefietsen? Dan kun je je daar melden, of liever nog, neem vooraf even contact op met secretaris Robbie Verstegen via 06-81164475. Na afloop drinken we gezamenlijk nog iets.”

Start typing and press Enter to search