Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl
LANDERD – De leden van fietsclub Ons Verzet kunnen niet wachten tot hun clubhuis, De Potter in Schaijk, de deuren weer opent. Maandag 1 juni om 12 uur is het zover. Dan mag alle horeca weer open, ook de zaken in Landerd. De ondernemers zijn druk bezig om alles voor die tijd in orde te brengen. Dat je weer een bezoekje aan het terras mag brengen, betekent niet dat alles weer als vanouds is. Er zijn bepaalde afspraken waar iedereen zich aan moet houden, zoals de anderhalve meter afstand plus het verplichte controlegesprekje bij aankomst. “Als iedereen zijn gezond verstand gebruikt en normaal nadenkt dan kunnen we met z’n allen weer genieten”, stelt Horeca Landerd.

De horecazaken in Reek, Schaijk en Zeeland zijn heel blij dat ze weer open mogen. “Het is ook noodzakelijk”, zegt Theo Potjes, eigenaar van De Potter en voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Landerd. “De boodschap dat we moesten sluiten kwam tien weken geleden op een erg ongelukkig moment. We hebben het eten van onze gasten ingepakt en meegegeven, want we moesten halsoverkop de tent sluiten.”
Veel horecaondernemers hebben zich de afgelopen tien weken toegelegd op bezorg- en afhaalmaaltijden. “We moesten de boel draaiende houden”, zegt Rob Neijts van D’n Brouwer in Zeeland en tevens secretaris van KHN Landerd. “We merken dat het aantal bestellingen de laatste week afneemt. De reserveringen nemen juist toe.”

Versoepeling
De coronamaatregelen worden per 1 juni, tweede pinksterdag, verder versoepeld. Dat betekent dat horecagelegenheden weer dertig gasten in het pand mogen ontvangen. Reserveren is verplicht. Op het terras is geen maximum, zolang voldaan wordt aan bepaalde voorwaarden. Alleen als je uit hetzelfde huishouden komt mag je met drie of meer mensen aan een tafeltje zitten, anders maximaal twee personen. De onderlinge afstand tussen gasten aan verschillende tafeltjes moet minimaal anderhalve meter zijn. Verder moet je zitten. Staan mag niet.

Uitbreiding zitplaatsen buiten
Om zoveel mogelijk gasten kwijt te kunnen, willen horecazaken hun terras ruim opzetten. “Gelukkig werkt Landerd goed mee”, geeft Potjes aan. “Je ziet best wel wat verschillen tussen verschillende gemeenten. Vanaf het begin van de crisis heeft Landerd ons alle ruimte gegeven. Als KHN Landerd hebben we gezamenlijk een aanvraag ingediend voor alle horeca in Landerd, zodat niet iedereen los van elkaar naar het gemeentehuis hoefde. In dat plan had iedereen zijn eigen ideeën verwerkt. Sowieso hebben we afgelopen weken onderling meer contact gehad; met leden en niet-leden. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Dat is goed verlopen.”
De gemeente Landerd is volop in overleg met de lokale horeca om te bekijken waar terrassen kunnen uitbreiden. Daar waar het kan mogen de terrassen groter worden. “Bij ons komt er een mooie overkapping voor het pand”, vertelt Potjes. “De overzijde van de Pastoor van Winkelstraat mogen we gebruiken als uitbreiding van het terras. Verder komt er een flinke toiletwagen met volop gelegenheid om je hand te wassen en desinfecteren.” Ook D’n Brouwer breidt het terras uit naar de overkant van de straat, op de parkeerplaats van Kindcentrum De Morgenzon.

Controlegesprek
Gasten die binnen in het café willen zitten, in het restaurant willen eten of op het terras willen zitten, krijgen eerst een controlegesprek. “We checken iedereen bij aankomst”, legt Neijts uit. “Daar laten we mensen ook voor tekenen. Vervolgens begeleiden wij hen naar hun plaats. Het is dus niet de bedoeling dat je zomaar ergens gaat zitten. We zorgen ervoor dat je op meerdere punten je handen kunt wassen of ontsmetten.” Ook De Potter is voornemens een meldpunt te maken. Alle horecazaken in Landerd geven hun eigen invulling aan het beleid, waarbij ze zich dienen te houden aan de landelijke voorschriften.

Meewerkende gemeente
Een andere manier waarop de gemeente de lokale horeca tegemoet komt, is door van 1 maart tot 1 september geen precariobelasting te heffen. Dit is een belasting voor het gebruik van een terras. “Het is fantastisch te zien hoe ondernemers onderling samenwerken”, vindt wethouder Hans Vereijken. “Coronaproof en gastvrijheid hebben zij hoog in het vaandel staan. Samenwerken maakt sterker en dat willen wij als gemeente stimuleren.”
KHN Landerd is zeer te spreken over de meewerkende houding van de gemeente Landerd en Marnix Bakermans. “De burgemeester heeft zich vanaf het begin positief opgesteld”, licht Potjes toe. “Hij bood direct aan om mee te denken over initiatieven in openbaar gebied. Daar hebben we met de uitbreiding van onze terrassen dankbaar gebruik van gemaakt, maar het gaat nog verder dan dat. De gemeente staat ook open voor andere ideeën en plannen. Die steun van de gemeente is heel erg belangrijk voor de lokale horeca, maar ook voor de samenleving. We moeten het toch samen doen.”

Pinksteren
Tweede pinksterdag mag na tien weken eindelijk het slot weer van de deur. HKN Landerd verwacht weinig problemen. “Als mensen hun gezonde verstand gebruiken, kunnen we gewoon op het terras zitten”, denkt Neijts. “Dus thuisblijven als je jezelf niet goed voelt. Het zal de eerste dagen wel spannend zijn, zeker op het moment dat het terras vol dreigt te raken. Dat moeten we goed in de gaten houden, maar ook dat komt wel goed. De afgelopen periode dachten onze gasten al heel goed mee.” Theo sluit zich daar helemaal bij aan. “Heel veel waardering voor de acties die zijn opgezet om de horeca een warm hart toe dragen. Het is fijn dat de mensen meeleven. We krijgen veel leuke berichten. Dat doet ons goed. Die saamhorigheid ervaren wij als zeer prettig. Nu willen de mensen er weer eens uit en de horeca in Landerd heet hen graag welkom op het terras.”

TWC Ons Verzet is blij dat hun ‘clubhuis’ weer opengaat. Maandag 1 juni plannen ze hun clubritten zo dat ze alle fietsende leden die dag rond 12 uur bij De Potter arriveren om gezamenlijk een drankje te doen.

Start typing and press Enter to search