Fietsen over gravel. Het is hot en happening.

De aanleiding.

Een jaar of acht geleden reden we met enkele leden een langere mountainbiketocht om een Bossebol te gaan eten bij de Sint Jan aan de Parade in den Bosch. We reden als groep bij elkaar en bleven zoveel mogelijk onverhard fietsen. Het parcours was daardoor wat minder technisch. De meeste leden vonden dit erg leuk en al gauw kwamen er meer langere tochten zoals naar de Heksenboom in Sint-Anthonis en een pittige tocht over de best begaanbare stukken van de vaste mountainbike route in Groesbeek met pauze bij het Zwaantje in Mook. Zo kwamen we op plaatsen in onze eigen omgeving die we nog niet kenden.

De fiets

Tot voor kort fietste de meeste van ons met een MTB fietsen of een 29-er. Maar er zijn meer soorten offroad fietsen. De cyclocross fiets en de gravel fiets winnen aan populariteit. Vooral de gravel fiets is hot op dit moment. Lange afstanden rijden door de natuur op zand, grindwegen, afgewisseld met wat singeltracks. Maar wat is nu het verschil tussen de cyclocrosser en de gravelfiets? Want ze lijken wel heel erg op elkaar.

De cyclocrosser.

De makers van de cyclocrosser geven meer aandacht aan snelheid dan aan comfort. Een cyclocrosser is vaak lichter omdat de wedstrijdrijders in het veldrijden vaak, met de fiets op hun schouder, moeten lopen over allerlei obstakels. Daarnaast hebben ze dunnere banden en de trapas bevindt zich vaak hoger dan bij een gravel fiets. Deze machines zijn net niet voor niets op hun best in de modder met kort bochtenwerk en technische klimmetjes. De cyclocross fiets is meer bestemd voor de kortere, intensieve rondjes van 1 tot 2 uur. Net als de MTB eigenlijk.

De gravelfiets.

Er verschijnen steeds mooiere en betere doordachte gravel fietsen op de markt. De gravel fiets is voornamelijk gemaakt voor comfort. Bijna alle merken die een gravelfiets op de markt brengen hebben nagedacht over comfort. Zo heeft de Trek bij de Checkpoint een extra flex in de staande zadelbuis met het isospeed-systeem; Specialized lost het op met elastomeren aan de bovenkant van de zadelpen en een beetje vering bij het balhoofd; Canyon gaat voor flex in de zadelpen en het bijzondere dubbeldeks stuur en ga zo maar door. Eigenlijk ontwikkelen bijna alle merken speciale onderdelen en features die erop gericht zijn ‘de scherpe randjes’ van de ruigere ondergrond eraf te halen. Comfort wordt ook gezocht in de geometrie waarbij de balhoofdhoek wat minder scherp is en waarin het frame en de wielbasis wat langer zijn. Dit geeft meer gang en stabiliteit. Ook de bredere banden zorgen voor vele comfortabele kilometers. De gravelfiets is een fiets die je kunt gebruiken voor woon- werkverkeer en waarmee je ook heel goed uit de voeten kunt op een (niet al te technisch) mountainbike parcours, zowel in de winter als in de zomer.

De routes

Aangewakkerd door het succes van de profwedstrijd Strade Bianche in Italië, lanceerde de wielerclub uit Mill enkele jaren geldeden de Brabantse Strade Bianche. De laatste tijd vind je op internet heel veel sites vinden waar je gravelroutes kunt downloaden en bij de NTFU worden steeds meer gravel evenementen voor de kalender aangemeld. Ook bij TWC Ons Verzet worden steeds meer leden besmet met het gravelvirus. We hebben het geluk dat we in een fijne gravel omgeving wonen en hebben inmiddels zoveel routes dat we de maanden november, december, januari en februari kunnen vullen met tochten. Deze tochten hebben we nu in een overzichtelijke separate gravel agenda gezet.

Van alle routes van TWC Ons Verzet zijn GPX bestanden beschikbaar.  De afstanden van de routes liggen tussen de 70 en 115 kilometer. We fietsen als groep en bij alle tochten is een koffiepauze ingelast. Dat is wel zo gezellig. Het tempo ligt gemiddeld op circa 22 á 24 kilometer per uur. Dus bij de meeste tochten zijn we voor 12 uur ’s-middags weer bij de Potter. We starten elke zondag net als bij de MTB tochten om half negen. Doe ook mee, gravelen is hot en happening.

 

Fietsgroeten van een doorgewinterde en zondoorstoofde fietser,

Wilco van de Schans.

Start typing and press Enter to search